Met zijn AOW en klein aanvullend pensioen komt Rob (75) bijna niet meer rond: hij is daarom ‘kind aan huis’ bij voedselcentrum

AVROTROS Een Vandaag | 27-08-2022 | Roeland Müller

Voor ouderen met een AOW of een klein beperkt pensioen wordt het steeds moeilijker om de maandelijkse rekeningen te betalen. De oorzaak: de hoge inflatie.

“We douchen kort en niet dagelijks.” Rob de Graaf (75) uit de Rotterdamse wijk IJsselmonde krijgt AOW en een klein aanvullend pensioen. Dat het leven duurder wordt, ondervindt hij dagelijks. Maar hij blijft niet bij de pakken neerzitten.

Keuzes maken

Boodschappen doen is een kwestie van keuzes maken, zegt Rob. “Sommige boodschappen zijn enorm duur geworden. Voor sommige producten geldt een prijsstijging van wel 75 procent.”

Bepaalde producten pakt hij dan ook niet meer, zegt hij. “Zoals vlees. Bij de supermarkt kijk ik altijd naar de ‘afvalbak’. Dat is zeg maar de plek waar de producten liggen die bijna over datum zijn.”

‘Kind aan huis’ bij voedselcentrum

Op drie plekken in Rotterdam zijn locaties van voedselcentrum Isaak & de Schittering geopend. Die houden het midden tussen een supermarkt en een voedselbank. Restpartijen voedsel worden er voor kleine bedragen verkocht.

Ook Rob komt er graag. “Ik ben er kind aan huis. Zo’n drie tot vier keer per week ben ik er te vinden. Bij de kassa wordt gratis brood uitgedeeld.”

AOW’ers in de problemen

Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) wijst er al maanden op dat minima, maar ook de lagere middeninkomens in de financiële problemen komen door inflatie.

Volgens het budgetinstituut zijn de problemen niet minder voor mensen die alleen van hun AOW of van een klein aanvullend pensioen leven.


Het volledige artikel van AVROTROS Een
Vandaag met een video reportage kunt u bekijken via de onderstaande link:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/met-zijn-aow-en-klein-aanvullend-pensioen-komt-rob-75-bijna-niet-meer-rond-hij-is-daarom-kind-aan-huis-bij-voedselcentrum/?fbclid=IwAR0LAQPjpB6BIZCRcX9t_oue4EF1E6wtTjxiSbu87n2zoqroxmLW5Zgh8Zk

Fragment uit de videoreportage van Een Vandaag: bezoek aan locatie Kreekplein 8 te Rotterdam: