Veel mensen hebben maar een paar honderd euro per maand om van te leven. Geld voor verse groenten is er niet. Graag willen we minderbedeelde mensen dagelijks helpen met levensmiddelen zodat zij een goede maaltijd kunnen maken. Anders dan de reguliere voedselbank hanteren we geen inkomenscriterium. ”Ons voedselcentrum is er voor iedereen die hulp nodig heeft.” Elke dag komen ongeveer 500-700 mensen bij ons een tas halen en dit aantal groeit met de dag.
Martin Luther King sprak de legendarische woorden: ik heb een droom.
Net als Martin Luther King, hadden wij ook een droom om een voedselcentra op te richten in Rotterdam voor de minderbedeelden. Er is veel armoede en door de stijgende energieprijzen, levensmiddelen en inflatie is hulp aan minderbedeelden harder nodig dan ooit. Armoede en eenzaamheid gaan triest genoeg ook vaak hand in hand.
Onze droom was niet gelijk een “successtory” en leek in het begin meer op een “struikel-story”. We moesten “bedelen” en vragen of er eten gedoneerd kon worden door particulieren en supermarkten.
Het was een vallen en opstaan, maar toch bleven wij op staan om te strijden tegen onrecht. Ondanks de tegenslagen, vonden wij toch de kracht om door te zetten. Sommige vrijwilligers wilden het bijna opgeven. Toch zijn we doorgegaan.
Het was zoeken naar het juiste pad. We hielden het toekomstbeeld voor ons: van volle kratten met boodschappen en dit is gelukkig ook de werkelijke toekomst geworden.
Inmiddels hebben we 3 voedselbanken in Rotterdam en alle 3 zijn ze opgezet met het succesverhaal van een droom. Een droom die wij hebben gevolgd. Dat is hetgeen, waar wij ons aan vast hebben gehouden.
Wij geloofden in de vrijwilligers en in het bundelen van alle krachten om je hard te maken voor een droom.
Ons voedselcentrum is geven en nemen. We geven ons bloed, zweet en tranen, we geven ons saamhorigheid, onze vrede, een stukje gezelligheid en ons “wij- gevoel”.
We horen schrijnende verhalen van de klanten oa mensen in de schuldhulpverlening, mensen in geestelijke nood en mensen die kampen met grote tegenslagen in het leven. Met ons idealisme willen wij ons ook inzetten tegen voedselverspilling en kopen wij restvoorraden met een klein schoonheidsfoutje op.
Wij krijgen helaas geen subsidies zoals een reguliere voedselbank en wij hopen dat donateurs eten, voedselcadeaubonnen en geld willen geven. We zijn ook altijd op zoek naar vrijwilligers en chauffeurs of mensen met inspirerende ideeën om de wereld een stukje mooier te maken. Ons voedselcentrum bestaat inmiddels bijna 11 jaar. We hopen dat donateurs helpen om de Stichting Isaak en de Schittering levend te houden en onze droom helpen te verwezenlijken.
Alles wat we uitdelen is van goede kwaliteit. We benaderen bedrijven met de vraag of zij groenten, fruit of andere producten hebben die zij wegdoen omdat de producten niet meer kunnen worden verkocht. Flinke hoeveelheden groenten worden weggegooid.
Leveranciers van supermarkten hebben regelmatig producten die niet meer worden uitgeleverd aan de supermarkt omdat het seizoens- of actieproducten zijn, of producten die uit het assortiment gaan of een andere barcode krijgen. Wij zijn heel blij wanneer we deze producten krijgen. We zijn voortdurend op zoek naar bedrijven die producten aan ons willen doneren. We beschikken over een paar flinke transportbussen en komen de producten bij u ophalen. Daarnaast kopen we veel restpartijen in die we voor een lage prijs kunnen inkopen. Deze producten kunnen wij vervolgens voor lage prijzen aanbieden aan onze klanten.
Van bedrijven in de omgeving ontvangen we o.a. veel paprika’s, tomaten, sla, andijvie, aubergines, radijs, pepers, paksoi, uien, bloemkool etc. en van verschillende bakkerijen en supermarkten krijgen we elke dag broden om uit te delen.